Stena Line

Stena_Line_Logo

Stena Line er et selskap som driver med transport og reise i Europa. Stena Line har 23 fergeruter i Danmark, England, Irland, Latvia, Nederland, Nord-Irland, Norge, Polen, Skottland, Sverige og Wales. Rederiet er et av verdens største fergeselskaper, og er det største privateide fraktselskapet.

Med 39 operative fartøy og omtrent 5600 ansatte, er Stena Line et av de virkelig store fergeselskapene i Europa. De har store markedsandeler i flere markeder og holder en sterk posisjon. Ved å stadig tenke innovativt og ha en kultur som stimulerer til videre vekst, så sørger Stena Line for å alltid utvikle seg videre, og på denne måten forsvare sin posisjon i innenfor segmentet.

Historie

Stena Line ble grunnlagt i Gøteborg, Sverige av Sten A. Olsson i 1962, ved at Olsson kjøpte Skagenlinjen, som går mellom Gøteborg og Fredrikshavn. Stena Line var forut for sin tid da de i 1972 ble en av de første fergeselskapene i Europa som introduserte et digitalt reservasjonssystem for reiselivsbransjen. Et par år senere, i 1978, fulgte også godsvirksomheten etter med å innføre et reservasjonssystem på datamaskin.

I løpet av 80 –tallet kjøpte Stena Line opp tre andre fergebedrifter. Sessan Line var Stena sin største konkurrent på ruten mellom Sverige og Danmark. Dette selskapet ble kjøpt opp og ble en del av Stena Line i 1981. Med på kjøpet fulgte to nybygde ferger; Kronprinsessan Victoria og Prinsessan Birgitta. Dette var lenge Stena Line sine største skip. I 1983 ble linjen mellom Varberg og Grenå kjøpt opp, og i 1985 fikk de rettighetene til denne bedriftens tidligere navn; Lion Ferry. I 1989 kjøpte Stena Line enda en fergebedrift, nemlig Stoomvaart Maatschappij Zeeland (SMZ). Deres rute mellom Hoej van Holland og Harwich ble så en del av Stena Line.

Rederiet fortsatte stadig å ekspandere bedriften, og i løpet av 90- tallet doblet de seg ved å kjøpe opp Sealink British Ferries. Det er disse som nå har ansvar for all Stena Line sin trafikk mellom Storbritannia og Irland. I år 2000 kjøpte Stena Line opp Scandlines AB, enda en scandinavisk ferge bedrift. Selskapet overrasket markedet da de i 2009 annonserte å ha kjøpt tilbake sitt tidligere skip Stena Parisien. Skipet er nå kjent som Stena Navigator, og måtte gjennomgå en omfattende ombygging. Etter dette ble skipet introdusert på ruten mellom Stranraer og Belfast, der den gikk sammen med HSS Stena Voyager og Stena Caledonia.

I 2006 kjøpte Stena to «super ferger», som har en bruttotonnasje på 62,000. Disse ble ferdigstilt i 2010, og er blant noen av verdens største skip.

Det ble i 2010 offentlig kjent at Stena Line hadde kjøpt den nord-irske driften av DFDS Seaways. Salget omfattet ruten fra Belfast til Heysham & Birkenhead. Det inkluderte også to fartøyer fra Heysham ruten (Scotia Seaways & Hibernia Seaways), og to innleide fartøyer fra Birkenhead ruten (Mersey Seaways & Lagan Seaways).

Gode resultater

I flere år har Stena Line jobbet strategisk med innovasjon som et middel til å utvikle nye løsninger, produkter og tjenester. I løpet av 2013 har 14,6 millioner passasjerer reist med Stena Line. Selskapet har også fraktet 3 millioner biler og 2 millioner fraktenheter. Det er i dag Carl-Johan Hagman som er administrerende direktør i selskapet.

Stena Line har gjennom lang tid vist seg å være en ledende aktører innenfor passasjertransport på havet. Selskapet fortsetter å være en viktig bidragsyter til at mange nordmenn kommer seg til Danmark.

Danskebåten Oslo-Frederikshavn

Oslo-Gøteborg-Fredrikshavn


  • Den raskeste veien med til Danmark.
  • 20% rabatt på overnatting
Ekslusivt tilbud!

20% rabatt på overnatting!


Bestill her!